5 pysznych ciast na naleśniki ziemniaczane

Naleśnik to jedno z najpopularniejszych dań w kraju, a nawet w Indiach. Najbardziej znane odmiany naleśnika są wykonane z mąki pszennej, ale obecnie natknęliśmy się na kilka pysznych przepisów wykonanych z ziemniaków.

Jestem pewien, że będziesz zainteresowany poznaniem niesamowitego przepisu na placki ziemniaczane, a jeśli nie jesteś to pozwól mi powiedzieć, że jest to dość łatwe do wykonania placki ziemniaczane i nie musisz mieć żadnych specjalnych składników.

Podstawowe składniki potrzebne do zrobienia placków ziemniaczanych to starte ziemniaki, olej i jajko. Najważniejszym krokiem jest ugotowanie startych ziemniaków. Najlepiej jest gotować ziemniaki w mikrofalówce, ponieważ proces ten jest znacznie szybszy niż w kuchence.

Oto kilka niesamowitych przepisów na placki ziemniaczane, które możesz wypróbować.

1. Placki ziemniaczane z serem

Składniki:

1 średniej wielkości ziemniak (starty)

½ szklanki sera mozzarella (startego)

3 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka masła (opcjonalnie)

Sól i pieprz

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka (ubite)

½ szklanki mąki uniwersalnej

Metoda:

Ugotuj ziemniaki w kuchence mikrofalowej, aż staną się miękkie. Odsącz wodę i odstaw na bok.

Rozgrzej patelnię, dodaj olej i wrzuć na nią puree ziemniaczane. Gotuj przez 3 do 4 minut.

Dodaj proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj. Dodaj ubite jajka i śmietanę i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj sól i pieprz.

Podawaj je na gorąco i ciesz się nimi.

2. Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Składniki:

1 średniej wielkości ziemniak (starty na tarce)

1 łyżka mąki

¼ szklanki mleka

1 szklanka wody

1 łyżka masła

1 łyżka stołowa pietruszki

¼ szklanki świeżego szczypiorku (posiekanego)

½ łyżeczki soli

Metoda:

Ugotuj ziemniaka w kuchence mikrofalowej, aż stanie się miękki. Odsącz wodę i odstaw na bok.

Rozgrzej patelnię, dodaj olej i wrzuć na nią puree ziemniaczane. Gotuj je przez 3 do 4 minut.

Dodaj masło, sól i pieprz i dobrze wymieszaj.

Dodaj pietruszkę i szczypiorek. Wymieszaj je dobrze i podawaj na gorąco.

3. Placki ziemniaczane z serem i boczkiem

Składniki:

1 średniej wielkości ziemniak (starty na tarce)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ szklanki kwaśnej śmietany

1 jajko (ubite)

2 plastry bekonu (posiekane)

sól i pieprz

½ szklanki mąki uniwersalnej

Metoda:

Ugotuj ziemniaki w kuchence mikrofalowej, aż staną się miękkie. Odsącz wodę i odstaw na bok.

Rozgrzej patelnię, dodaj olej i wrzuć na nią puree ziemniaczane. Gotuj przez 3 do 4 minut.

Dodaj proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj. Dodaj ubite jajko i dobrze wymieszaj.

Dodaj sól i pieprz. Dodaj posiekany bekon i dobrze wymieszaj.

Dodaj kwaśną śmietanę i dobrze wymieszaj.

Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj.

Podawać na gorąco.