Delikatne smaki prosto z oceanu
W dzisiejszym artykule przedstawiamy przepisy na dania z ryb i owoców morza, które wprowadzą do Twojego menu świeży smak i delikatność prosto z oceanu. Zarówno ryby, jak i owoce morza są nie tylko doskonałym źródłem białka, ale także bogate w zdrowe tłuszcze omega-3 i wiele innych składników odżywczych. Przygotowanie tych dań jest proste, a wynik na pewno zachwyci Twoich gości.
- Sałatka z krewetkami i awokado
Składniki:
- 200 g krewetek
- 1 dojrzałe awokado
- kilka liści sałaty
- pomidor
- cebula
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
-
Krewetki gotujemy do momentu, aż staną się różowe, a następnie studzimy.
-
Awokado kroimy w kostkę, pomidora i cebulę w plastry.
-
W misce układamy liście sałaty, na które nakładamy krewetki, awokado, pomidora i cebulę.
-
Skrapiamy całość oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
-
Pieczony łosoś z warzywami
Składniki:
- filet z łososia
- papryka czerwona, żółta i zielona
- cukinia
- pomidor
- cebula
- czosnek
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
-
Filet z łososia opłukujemy i osuszamy.
-
Warzywa kroimy w plasterki.
-
Na blasze wykładamy folię aluminiową i układamy na niej warzywa.
-
Na warzywa kładziemy filet z łososia. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
-
Blachę z zawartością pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
-
Grillowany tuńczyk z mango
Składniki:
- filet z tuńczyka
- 1 dojrzałe mango
- cebula
- papryka chili
- sok z limonki
- sos sojowy
- olej sezamowy
- miód
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
-
Filet z tuńczyka przyprawiamy solą i pieprzem.
-
Mango obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę i paprykę chili drobno siekamy.
-
W misce mieszamy sok z limonki, sos sojowy, olej sezamowy, miód, sól i pieprz. Dodajemy pokrojone mango, cebulę i paprykę chili.
-
Filet z tuńczyka grillujemy z obu stron przez około 2-3 minuty na każdej stronie.
-
Na talerzu układamy grillowany tuńczyk i polewamy go przygotowanym wcześniej sosem z mango.
-
Carpaccio z dorsza z cytryną i rukolą
Składniki:
- filet z dorsza
- sok z cytryny
- rukola
- parmezan
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
-
Filet z dorsza kroimy w cienkie plasterki.
-
Plastry dorsza układamy na talerzu.
-
Skrapiamy je sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem.
-
Na wierzch układamy liście rukoli i wiórki parmezanu.
-
Całość polewamy oliwą z oliwek.
-
Smażona krewetka w cieście tempura
Składniki:
- krewetki
- mąka
- proszek do pieczenia
- jajko
- zimna woda
- sól do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
-
Krewetki obieramy, pozostawiając ogonki.
-
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
-
Do suchej masy dodajemy roztrzepane jajko i zimną wodę. Mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto.
-
Krewetki maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż będą złociste.
-
Risotto z owocami morza
Składniki:
- ryż arborio
- owoce morza (krewetki, małże, kalmary, ryby)
- cebula
- czosnek
- białe wino
- bulion warzywny
- pomidory
- masło
- parmezan
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
-
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na maśle.
-
Dodajemy ryż i mieszamy przez kilka minut, aż ziarna będą szkliste.
-
Podlewamy białym winem i gotujemy, aż całkowicie wyparuje.
-
Dodajemy pokrojone pomidory, owoce morza oraz bulion warzywny. Gotujemy, mieszając, aż ryż będzie miękki.
-
Na koniec dodajemy masło i parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem.
-
Na deser: panna cotta z truskawkami
Składniki:
- śmietanka kremówka
- cukier
- żelatyna
- wanilia
- truskawki
Sposób przygotowania:
- Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie.
- Śmietankę kremówkę zagotowujemy z cukrem i wanilią.
- Do gorącej śmietanki dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.
- Masę przekładamy do foremek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała.
- Podajemy z dodatkiem truskawek.
Korzystając z tych przepisów, stworzysz wyśmienite dania z ryb i owoców morza, które oczarują Twoich gości. Ich delikatny smak i świeżość przeniosą Cię prosto do samych oceanów. Smacznego!