Dania wegetariańskie: 3 zdrowe i pyszne dania

Wegetarianizm to rodzaj diety, która opiera się na diecie roślinnej. Wegetarianie nie jedzą mięsa i ryb oraz niektórych innych zwierząt, a jako pożywienia używają tylko roślin.

Aby dieta wegetariańska zakończyła się sukcesem, należy zastosować się do kilku wskazówek, jednak ich przestrzeganie nie będzie łatwe. Nie ma jednego przepisu, który zaspokoi smak wegetarianina. Ale można zrobić kilka pysznych dań wegetariańskich, używając świeżych składników.

Jest mnóstwo ludzi, którzy nie lubią jeść wegetariańskich, ponieważ uważają, że nie jest to smaczne i nie mogą gotować wegetariańskich przepisów. Ale, to fakt, że niektórzy ludzie po prostu jeść mięso, ponieważ są one wykorzystywane do niego.

Tak więc, aby Twoja dieta wegetariańska zakończyła się sukcesem, oto 5 najlepszych potraw, które sprawią, że Twoja dieta będzie przyjemna i smaczna.

1. Ryż szafranowy z groszkiem

Ryż szafranowy to rodzaj indyjskiego ryżu, który gotowany jest z dodatkiem szafranu. Przepis na to danie jest bardzo prosty, ale jego aromat jest niesamowity.

Składniki:

Ryż szafranowy:

3 filiżanki ryżu basmati

1 szklanka wody

2 łyżki stołowe szafranu

Sól

Groszek:

1/2 filiżanki świeżego zielonego groszku

1 łyżeczka cukru

Woda

Metoda:

Umyj ryż i odsącz go na sitku.

Dodaj sól do wody i doprowadź ją do wrzenia.

Kiedy woda się zagotuje, dodaj ryż i przykryj go na 2 minuty.

Teraz wyłącz kuchenkę i pozwól mu ostygnąć.

Otwórz garnek i dodaj do niego szafran.

Pozostaw na 2 minuty i dobrze wymieszaj.

Dodaj 1 szklankę wody do garnka i dodaj do niej ryż.

Przykryć i gotować przez 20 minut.

Po 20 minutach dodać groszek i gotować przez kolejne 10 minut.

Zdejmij garnek z kuchenki i pozwól mu ostygnąć.

Zmieszaj cukier z wodą i dodaj do garnka.

Gotować jeszcze przez 2 minuty.

Podawać na gorąco.

Wnioski:

Ryż szafranowy to doskonałe i zdrowe danie dla osób, które cierpią na anemię. Polecany jest również kobietom w ciąży, ponieważ zawiera żelazo i wapń.

2. Curry z pomidorów i papryki

Curry z pomidorów i papryki to najpopularniejsze danie w Indiach. Jest to bardzo pikantne i pyszne curry, które jest idealnym daniem dla wegetarian.

Składniki:

1/2 szklanki oleju roślinnego

2 pomidory, posiekane

4 zielone papryczki chilli

4 ząbki czosnku

1 łyżka stołowa imbiru

1 średniej wielkości cebula

1 łyżeczka kolendry w proszku

1 łyżeczka kurkumy

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki cayenne

1/4 łyżeczki kardamonu

1/4 łyżeczki goździków

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki papryki