Jak przygotować grykę do pysznych dań

Gryka jest znana jako zdrowe ziarno, które dostarcza energii, składników odżywczych i witamin. Gryka zawiera żelazo, cynk, wapń i błonnik. Można ją jeść jako sałatkę i w owsiance, ale można ją również wykorzystać do pieczenia. Oto kilka niesamowitych przepisów, które pomogą Ci wykorzystać grykę w kuchni.

Ryż z mango

Składniki:

2 filiżanki ugotowanego ryżu

1 filiżanka kaszy gryczanej

1 mango

1/4 szklanki oleju kokosowego

2 łyżki posiekanych migdałów

1 łyżka kminku w proszku

Sól do smaku

Procedura:

Rozgrzej olej na patelni, dodaj kminek w proszku i wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy, sól i saute przez kilka minut. Dodaj ryż i gotuj przez kolejne 2 minuty. Na koniec dodaj mango i wymieszaj.

Ryż kokosowy

Składniki:

2 filiżanki ugotowanego ryżu

1 filiżanka wody

1 filiżanka mleka kokosowego

1 łyżka surowego cukru

2 filiżanki kaszy gryczanej

Sól do smaku

Procedura:

Wymieszaj wodę, ryż, mleko kokosowe i cukier. Gotuj to przez 2 do 3 minut, dodaj sól, a następnie dodaj grykę. Gotuj przez kolejne 10 minut.

Kremowa sałatka z kaszy gryczanej

Składniki:

1 filiżanka kaszy gryczanej

1 łyżka oliwy z oliwek

1 cytryna

1 filiżanka oleju roślinnego

Sól i pieprz do smaku

Procedura:

Wymieszaj oliwę z oliwek, cytrynę oraz sól i pieprz. Dodaj olej roślinny i gotuj przez kilka minut. Następnie dodaj grykę i gotuj ją przez kolejne 2 do 3 minut.

Wnioski:

Jak już wspomniałam, możesz użyć gryki w wielu pysznych daniach. Jest kilka sposobów, na które możesz ją wykorzystać. Możesz zrobić ryż lub sałatki i cieszyć się zdrowymi korzyściami gryki.