Przepisy na wyjątkowe dania z mięsa cielęcego: Wyjątkowe smaki prosto z pastwiska
Mięso cielęce to jedna z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych odmian mięsa. Jego delikatność i subtelność smaku sprawiają, że doskonale sprawdza się w różnego rodzaju potrawach. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i cenisz sobie wysoką jakość oraz wyjątkowe smaki, koniecznie wypróbuj poniższe przepisy na dania z mięsa cielęcego. To proste, a zarazem niezwykle smaczne i efektowne potrawy, które sprawią, że Twoje podniebienie zakochane w mięsie wyda Ci się wręcz niebiańskie.
- Soczyste kotlety cielęce z pieczarkami i sosem z zielonej pietruszki
Składniki:
- 4 kotlety cielęce
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-
Kotlety cielęce delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa, oprósz solą i pieprzem z obu stron.
-
Pieczarki umyj, pokrój w plastry, a cebulę oraz czosnek posiekaj.
-
Na patelni rozpuść masło, zeszklij na nim cebulę i czosnek, dodaj pieczarki i smaż je na złoty kolor.
-
Do pieczarek dodaj natkę pietruszki, bulion warzywny i śmietanę. Całość gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
-
Na drugiej patelni usmaż kotlety cielęce z obu stron na złoty kolor.
-
Kotlety podawaj z sosem z pieczarkami i zielonej pietruszki.
-
Delikatna cielęcina w sosie włoskim z pomidorami i bazylią
Składniki:
- 500 g mięsa cielęcego (np. polędwiczki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów krojonych w puszce
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-
Mięso cielęce pokrój w plastry.
-
Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.
-
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę i czosnek, podsmażaj na złoty kolor.
-
Dodaj pomidory krojone, bulion drobiowy i bazylię. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut.
-
Na innej patelni na rozgrzanej oliwie usmaż plastry mięsa cielęcego z obu stron na złoty kolor, oprósz solą i pieprzem.
-
Mięso podawaj polane sosem włoskim z pomidorami i bazylią.
-
Soczysty sznycel cielęcy z serem pleśniowym i żurawiną
Składniki:
- 4 sznycle cielęce
- 100 g sera pleśniowego
- 4 łyżki żurawiny
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
-
Sznycle cielęce delikatnie rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem z obu stron.
-
Ser pleśniowy pokrój w plasterki.
-
Na jednym z placek mięsa połóż ser pleśniowy i łyżkę żurawiny. Przykryj drugim plackiem i dokładnie zlej brzegi.
-
Sznycle obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
-
Na rozgrzanym oleju usmaż sznycle z obu stron na złoty kolor.
-
Sznycel cielęcy podawaj z sosem żurawinowym i ziemniakami puree.
-
Smażone kotleciki cielęce z ziołami
Składniki:
- 500 g mięsa cielęcego (np. z łopatki)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
-
Mięso cielęce umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
-
Cebulę i czosnek posiekaj.
-
Wszystkie składniki (mięso, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, tymianek, oregano, natkę pietruszki, sól i pieprz) umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
-
Mieszankę mięsną uformuj w małe kotleciki.
-
Na rozgrzanym oleju usmaż kotleciki z obu stron na rumiano.
-
Kotleciki cielęce z ziołami podawaj z ulubioną surówką lub sosem.
-
Cielęcina duszona w czerwonym winie z suszonymi owocami
Składniki:
- 800 g mięsa cielęcego (np. szponderka)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml czerwonego wina
- 200 ml bulionu warzywnego
- 100 g suszonych owoców (np. śliwek, moreli)
- 2 łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-
Mięso cielęce pokrój w większe kawałki.
-
Cebulę i czosnek posiekaj.
-
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę i czosnek.
-
Dodaj mięso cielęce i obsmaż je z każdej strony.
-
Do mięsa dodaj czerwone wino, bulion warzywny, suszone owoce, miód, sól i pieprz.
-
Całość dusz przez około 1,5-2 godziny na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
-
Duszoną cielęcinę podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub kaszą.
-
Pachnący kotlecek cielęcy z dynią i płatkami migdałów
Składniki:
- 4 kotleciek cielęce
- 500 g dyni
- 100 g płatków migdałów
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
-
Kotlecki cielęce oprósz solą i pieprzem z obu stron.
-
Dynię obierz, usuń nasiona i pokrój w plastry.
-
Jajka roztrzep w misce, w drugiej misce umieść mąkę, a w trzeciej płatki migdałowe.
-
Każdy kotlecik cielęcy obtocz najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w płatkach migdałowych.
-
Na rozgrzanym oleju usmaż kotleciki z obu stron na złoty kolor.
-
Podawaj kotleciki cielęce z dynią i podprażonymi płatkami migdałowymi.
-
Marynowane żeberka cielęce z miodowym sosem glazurkowym
Składniki:
- 1 kg żeber cielęcych
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Żeberka cielęce umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- W misce wymieszaj miód, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, sól i pieprz.
- Żeberka zanurz w marynacie i odstaw na minimum 2 godziny, żeby mięso nabrało smaku.
- Na gorącym grillu lub patelni grillowej usmaż zeberka z obu stron na rumiano. W międzyczasie polewaj je marynatą.
- Żeberka cielęce podawaj z pysznym sosem glazurkowym i ulubionymi dodatkami.