Jak zrobić placki ziemniaczane w piekarniku

Placki ziemniaczane to pyszne danie, a przepis jest tak prosty, że może je zrobić nawet początkujący. Ziemniaki są jednym z najważniejszych artykułów spożywczych w diecie człowieka. Są one ładowane z witaminami i minerałami, i są niskie w tłuszczu. Oto kilka przepisów, które można zrobić w domu, aby zrobić placki ziemniaczane.

1. Placki ziemniaczane

Składniki:

– 1 średniej wielkości ziemniak

– 1 duże jajko

– ½ szklanki zwykłej mąki

– Sól i pieprz do smaku

Metoda:

– Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.

– Gotować ziemniaki do miękkości.

– Dodać sól i pieprz do smaku.

– Odsącz wodę z ziemniaków i dobrze je rozgnieć.

– Dodać jajko i dobrze wymieszać.

– Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj.

– Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej łyżkę ciasta.

– Kiedy zacznie bulgotać, odwróć placek i smaż przez kolejne 2 do 3 minut.

– Wyjmij naleśnik i umieść go na talerzu.

– Powtórz proces i podawaj naleśniki na gorąco.

2. Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Składniki:

– 1 ziemniak

– ½ szklanki mąki

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– Sól i pieprz do smaku

– 1 łyżka szczypiorku

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– 1 jajko

– Mleko

Sposób przygotowania:

– Obierz ziemniaka i gotuj do miękkości.

– Dodaj sól i pieprz do smaku.

– Dobrze rozgnieść ziemniaki.

– Dodaj szczypiorek, oliwę z oliwek i jajko do puree.

– Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.

– Dobrze wymieszać.

– Wlej masę na patelnię i rozprowadź ją równomiernie.

– Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 do 20 minut.

– Przerzuć naleśniki i gotuj przez kolejne 15 minut.

– Podawać na gorąco z masłem.

3. Placki ziemniaczane z kolendrą

Składniki:

– 1 ziemniak

– 1 jajko

– ½ szklanki mąki

– Sól i pieprz do smaku

– 1 łyżka kolendry

– ¼ szklanki mleka

– 1 łyżka oleju

– 1 zielone chili

– ½ łyżeczki nasion kminku

– ¼ łyżeczki asafetyda

Metoda:

– Obierz ziemniaka i gotuj do miękkości.

– Dodaj sól i pieprz do smaku.

– Odsącz wodę z ziemniaka i dobrze go rozgnieć.

– Dodaj jajko i dobrze wymieszaj.

– Dodaj do mieszanki kolendrę, mleko, olej, zielone chili i nasiona kminku.

– Dodaj asafetydę i dobrze wymieszaj.

– Wlać mieszaninę na patelnię i równomiernie rozprowadzić.

– Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 do 20 minut.

– Przerzuć naleśniki i gotuj przez kolejne 15 minut.

– Podawać na gorąco.

4. Placki ziemniaczane z imbirem

Składniki:

– 1 ziemniak

– ¼ łyżeczki imbiru

– 1 szklanka mąki

– 1 jajko

– ½ szklanki wody

– 1 łyżka