Jeśli chcesz spróbować czegoś innego niż zwykły makaron, to musisz spróbować ravioli. Jest to bardzo pyszne i pożywne jedzenie, które jest przygotowane z mąki gryczanej.
Gryka jest nie tylko używana do wyrobu chleba i innych rzeczy, ale także do przygotowania ravioli. We Włoszech popularnym daniem jest makaron, jak również ravioli.
Ravioli to rodzaj nadziewanego makaronu, który jest zazwyczaj spożywany z mięsem i warzywami. Niektórzy robią go z ryżem i innymi składnikami. Istnieją różne rodzaje ravioli wykonane z różnych składników.
Tutaj dzielę się niektórymi z pysznych przepisów ravioli wykonanych z mąki gryczanej.
1. Warzywne ravioli
Składniki:
– 1 filiżanka mąki gryczanej
– 1/2 filiżanki oleju roślinnego
– 1 średnia marchew
– 1/4 szklanki pietruszki
– Sól
– Pieprz
– 1 jajko
Metoda:
Umieść mąkę, sól i pieprz w misce do mieszania. Teraz dodaj jajko do mąki i wymieszaj. Zrób dziurę w środku ciasta i umieść w niej marchewki.
Teraz zwiń ciasto w arkusz i pokrój go na małe kwadraty. Weź kawałek ciasta i ugnieć go w kształt kwadratu. Teraz dodaj nadzienie i ponownie zwiń w kwadrat.
Zrób mały otwór na środku kwadratu i posmaruj go olejem. Teraz umieść kawałki ciasta w blaszce i piecz w piekarniku przez 15 minut.
2. Serowe ravioli
Składniki:
– 2 filiżanki mąki gryczanej
– 1/2 szklanki sera
– 1 jajko
– 1/2 filiżanki startego parmezanu
– sól
– Pieprz
– Odrobina oleju
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób:
Wymieszaj ser, sól i pieprz w misce i odstaw na bok. Weź jajko do miski i ubij je. Dodaj gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia do jajka i ubij. Teraz dodaj ser do jajka i ubij go.
Dodaj mąkę gryczaną i wymieszaj. Teraz dodaj olej i dobrze wymieszaj.
Zwiń ciasto w arkusz i pokrój go na małe kwadraty. Rozprowadź ser na cieście i zwiń je w mały kwadrat.
Teraz dodaj trochę więcej sera na krawędziach i zwiń w koło. Umieść go w blaszce i piecz w piekarniku przez 15 minut.
3. Spaghetti ravioli
Składniki:
– 3 filiżanki mąki gryczanej
– 1 jajko
– 1/2 filiżanki startego parmezanu
– 1/2 filiżanki oleju
– 1/4 filiżanki bazylii
– Sól
– Pieprz
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/4 szklanki mleka
– 1/2 filiżanki