Paszteciki z soczewicą Przepis.

Soczewica jest jednym z najtańszych i pożywnych pokarmów, ale jeśli chodzi o gotowanie, musisz uczynić je smacznymi. W tym przepisie użyłam soczewicy gotowanej w sosie pomidorowym, ale jeśli chcesz użyć zwykłej gotowanej soczewicy to nie ma problemu, po prostu zrób sos według własnego wyboru.

Składniki:

– 1/4 filiżanki białej soczewicy

– 1/2 filiżanki cebuli

– 2 łyżki imbiru

– 1 łyżka czosnku

– 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku

– 1/2 łyżeczki chili w proszku

– Sól do smaku

– 1 szklanka wody

– 1/4 szklanki masła

– 1/4 szklanki mleka

– 1/4 szklanki sosu pomidorowego

– 2 filiżanki tartego sera

– Okruchy chleba

– Olej do smarowania patelni

– Sól do smaku

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę. Smaż je, aż stanie się złotobrązowe.

2. Teraz dodaj na patelnię imbir, czosnek i kurkumę w proszku i dobrze wymieszaj.

3. Teraz dodaj soczewicę i dobrze wymieszaj.

4. Dodaj sól do smaku.

5. Teraz wlej wodę i dodaj do niej masło.

6. Teraz dodaj sos pomidorowy i gotuj przez 5 minut.

7. Dodaj mleko i gotuj przez kolejne 3 minuty.

8. Teraz dodaj ser i dobrze wymieszaj.

9. Teraz przelej masę do miski i odstaw na bok.

10. Nasmaruj talerz olejem.

11. Teraz nabierz soczewicę na talerz.

12. Teraz posypać bułką tartą.

13. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 350°F.

14. Podawaj na gorąco z sosem pomidorowym.

Wnioski:

Jest to pyszny i zdrowy przepis dla miłośników soczewicy. Można również spróbować tego dania z ziemniakiem, kalafiorem i marchewką. Mam nadzieję, że ci się spodoba.