Soczewica jest jednym z najtańszych i pożywnych pokarmów, ale jeśli chodzi o gotowanie, musisz uczynić je smacznymi. W tym przepisie użyłam soczewicy gotowanej w sosie pomidorowym, ale jeśli chcesz użyć zwykłej gotowanej soczewicy to nie ma problemu, po prostu zrób sos według własnego wyboru.
Składniki:
– 1/4 filiżanki białej soczewicy
– 1/2 filiżanki cebuli
– 2 łyżki imbiru
– 1 łyżka czosnku
– 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
– 1/2 łyżeczki chili w proszku
– Sól do smaku
– 1 szklanka wody
– 1/4 szklanki masła
– 1/4 szklanki mleka
– 1/4 szklanki sosu pomidorowego
– 2 filiżanki tartego sera
– Okruchy chleba
– Olej do smarowania patelni
– Sól do smaku
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę. Smaż je, aż stanie się złotobrązowe.
2. Teraz dodaj na patelnię imbir, czosnek i kurkumę w proszku i dobrze wymieszaj.
3. Teraz dodaj soczewicę i dobrze wymieszaj.
4. Dodaj sól do smaku.
5. Teraz wlej wodę i dodaj do niej masło.
6. Teraz dodaj sos pomidorowy i gotuj przez 5 minut.
7. Dodaj mleko i gotuj przez kolejne 3 minuty.
8. Teraz dodaj ser i dobrze wymieszaj.
9. Teraz przelej masę do miski i odstaw na bok.
10. Nasmaruj talerz olejem.
11. Teraz nabierz soczewicę na talerz.
12. Teraz posypać bułką tartą.
13. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 350°F.
14. Podawaj na gorąco z sosem pomidorowym.
Wnioski:
Jest to pyszny i zdrowy przepis dla miłośników soczewicy. Można również spróbować tego dania z ziemniakiem, kalafiorem i marchewką. Mam nadzieję, że ci się spodoba.