Pieczenie całych batatów, aby uzyskać bogaty i słodki smak

Czy kiedykolwiek słyszałeś o batatach? Jeśli nie, to nie jesteś świadomy znaczenia tego warzywa korzeniowego. W rzeczywistości, bataty są podstawowym składnikiem wielu afrykańskich i karaibskich potraw.

Bataty są uważane za króla korzeni, ponieważ mają słodki smak i są bogate w witaminy i minerały. Jeśli jednak planujesz przygotować bataty w swojej kuchni, to musisz znać odpowiedni sposób ich gotowania.

Jaka jest różnica między batatami a ziemniakami?

Batat jest bulwiastym warzywem korzeniowym i jest spokrewniony z rodziną ziemniaków. Różnica między batatami a ziemniakami polega na tym, że bataty są bogate w skrobię i mają ciemnobrązowy kolor, podczas gdy ziemniaki są pozbawione skrobi i mają biały kolor.

Gdzie można znaleźć bataty?

Bataty można znaleźć w każdym sklepie spożywczym i można je łatwo ugotować w domu. Jeśli jednak chcesz ugotować je w domu, musisz znać odpowiedni sposób pieczenia.

Jak prażyć bataty?

Aby upiec bataty, musisz pokroić je na kawałki o równej wielkości i umieścić na tacy. Teraz dodaj trochę wody i przykryj tacę. Piecz je przez 2 godziny. Kiedy sprawdzisz je, zobaczysz, że są dobrze upieczone.

Czy bataty są dobre dla Ciebie?

Bataty są bogate w błonnik i witaminę B6, witaminę C, potas i żelazo. Zawierają również znaczną ilość węglowodanów i białka.

Wnioski:

Mam nadzieję, że podobał Ci się ten post i uznałeś go za ciekawą lekturę.